Interlink

E-posta :info@interlink.com.tr

 

 

 

 

Hedefinde Engelsiz Bir Yaşam Var

 

1-Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’nin yapısından bahseder misiniz?

Derneğimizde bir yönetim kurulu ve bunun yanında bilimsel (hukuk, sağlık, eğitim) kurul, danışma kurulu ve yüksek istişare kurulu bulunmaktadır. Dernek personeli farklı branşlarda çalışmaktadır. Tamamen dernek tarafından finanse edilen Hüsnü Ayık Bakım Merkezi bulunmaktadır. 18 yaşından büyük, kimsesi bulunmayan, ağır engelli bireyler kalmaktadır. Bakım merkezinde uzman psikolog, fizyoterapist, sertifikalı bakım elemanları ve hemşireler çalışmaktadır. 24 yatak kapasiteli merkezde 22 omurilik felçlisi birey hayatını sürdürmektedir. Beykoz’da bir şubemiz olmak üzere Zonguldak, Denizli, Antalya, Karabük, Şanlıurfa, İskenderun, Side, Erzurum, Muğla, Ankara, Siirt, Bodrum, Tokat, Hatay ve Malatya’da temsilciliklerimiz bulunmaktadır.

2-Organizasyon şemanız ve faaliyetleriniz nelerden oluşuyor?

Kurumsal iletişim, proje geliştirme (ulusal ve uluslararası proje uzmanları), sosyal hizmetler (sosyolog ve psikologlar), halkla ilişkiler, grafik tasarım, bilgi işlem departmanında alanında uzman kişiler çalışmaktadır. Derneğimizin engelli çalışanları, 1998’den beri pek çok projede eğitim almıştır ve profesyonel olarak grafik tasarım, sekretarya, bilgi işlem gibi departmanlarda çalışmaktadır. Sanat (uluslararası tiyatral dans gösterileri, tiyatro, resim, el becerileri) ve spor atölyeleri aktif şekilde çalışmaktadır. Okçulukta, tenis, bilek güreşi, basketbol, yelken ve atletizm gibi alanlarda Avrupa ve Türkiye şampiyonluklarımız bulunmaktadır. İstanbul Fizik Tedavi Rehabilitasyon Eğitim Ve Araştırma Hastanesi ile TOFD’nin ortaklığı ve Pilates hocalarının desteğiyle TOFD Genel Merkezi’nde bir Pilates stüdyosu kuruldu. Bu stüdyoda engelli gruplar her hafta düzenli Pilates çalışmaları yapmaktadır. TOFD Genel Merkezi’nde her Pazartesi Zumba çalışmalarımız Maria Gharibkhani ile düzenli olarak devam etmektedir.

3-Gönüllülük ve üye sisteminiz hakkında bilgi paylaşır mısınız?

Bizim için gönüllülerimiz TOFD ailesinin değerli birer üyesidir. TOFD’ de kayıtlı üyelerimiz ise önemli bir paydaş grubumuzdur. Bu her iki grubun çalışmaları Gönüllü ve Üye Yönetim Sistemi aracılığıyla insan kaynağımız tarafından yürütülmektedir.

4-Omurilik Felci konusunda kısaca bilgi verir misiniz?

Hastalık ya da travmaya bağlı bir baskıya uğramasıyla omurilik, işlevini kaybedebilir. Bu durumda baskı sonucu hasar gören bölgeler iletişim görevini yerine getiremez. Organlarla beyin arasındaki iletişim, hasar gören bölgenin aşağısında kaybedilir. Trafik kazaları, yüksekten düşmeler, iş kazaları, sportif kazalar, ateşli silah yaralanmaları omurilik felcine en çok sebebiyet veren travmalardır. Omuriliğin nereden hasar aldığına bağlı olarak kişinin vücudunda hareket ve his kaybının nerede başladığı değişebilir.

5-Dernek olarak faaliyetlerinizden bahseder misiniz?

TOFD’nin sanatla farkındalık yarattığı ilk tiyatro oyunu ‘Ayak İzi’nin ardından Azizname, Hurafeleme, Yoksa Engel Siz Misiniz? gibi çok sayıda tiyatro oyunu sahnelenmiştir. AB’nin kültür programı tarafından desteklenen Yunanistan, İtalya ve Türkiye işbirliğinde gerçekleştirilen ‘Biyomekanix Humaterra’ dans projesi büyük dikkat çekmiştir. Sanat danışmanlığını Tan Sağtürk’ün yaptığı Rüya ve Maskeler tiyatral dans gösterisi ise Türkiye’nin hemen her bölgesinde başarıyla sergilenmeye devam etmektedir. Bir diğer projemiz; Uluslararası Çocuk Şenliği için 12 ülkeden 300’ün üzerinde engelli çocuk Türkiye’ye getirilmiş ve kültürler arası etkileşim yaratılmıştır.

6-Bugüne kadar gerçekleştirdiğiniz projeler nelerdir?

Turkuaz, Engelinizle Başa Çıkın, Eğitim Tesisi ve İş Atölyesi Projesi, İŞKUR- Textil Eğitim ve İstihdam Projesi, Kırlangıç, Benimle Çıkar Mısın? ulusal projelerimizden bazılarıdır. Uluslararası olarak ise; User Driven, Engelli Ayrımcılığı ile Mücadelede İzleme Projesi, I CAN WORK, Handicap International, AB İŞKUR Projesi, Biomechanics Humaterra Modern Dans Projesi, Employment for Everyone, Tutors, Çocuk Şenliği projelerini gerçekleştirdik. En etkili projelerimizden “Sualtında Özgürlük Turkuaz” ile 18-29 yaşları arasındaki 20 ortopedik engelli gence sualtı dalış ve fotoğrafçılık eğitimleri verildi.

7-2019 planlarınız arasında neler bulunuyor?

2019 yılı bizim için çocuk ve gençlerle yürütülen çalışmaların genişletilmesi, arttırılması için yoğun çalışacağımız bir yıl olacak. Engellilik üzerine farkındalık oluşturmak için okul bazlı ve faaliyetler planlayacak bir sistem kuracağız. 1 Ekim 2018 tarihinde başlayan Ağaç Yaşken Eğilir projesi, üniversitede öğrenimine devam eden gençlerin, sivil toplum çalışmalarında gönüllü olmaları ve bu çalışmalara aktif katılımlarını desteklemek amacıyla hazırlanmıştır. 1 yıl süreyle devam edecek proje, üniversite gençliğinin mesleki gelişimi ile diğer sivil toplum kuruluşlarının gönüllü yönetimi konusunda desteklenmesi hedeflenmektedir. Bunun yanı sıra MASAL TV projesi, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’nin geliştirdiği, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle yürütülen 10-16 yaşları arasındaki omurilik felçlisi 30 çocuk/genci kapsayan bir proje çalışmasıdır. Yıldız Teknik Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) ve Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi (BÖTE) ortaklaşa sürdürülen Masal TV projesinde, uzmanlar tarafından yaratıcı yazarlık, temel bilgi iletişim teknolojileri ve GALAPERA zenginleştirilmiş atölye eğitimleri verilecek. 20 Aralık’ta Ataköy Yunus Emre Kültür Merkezi’nde projenin açılış toplantısı yapılacak.

8-Sektörlerle ne tür iş birlikleri gerçekleştiriyorsunuz?

Sektörel ürün ve hizmet desteği aldığımız gibi, bazen de sektörden bağımsız projelerimize sponsorluk desteği alıyoruz. Sektör temsilcilerinin kapısını çalmamız konusunda yönlendirmelere ihtiyacımız oluyor. Bu işbirliklerinin artarak sürmesi ise bizim için büyük önem taşıyor. Üroloji, bası yaraları ve psikoloji dallarında omurilik felçlisi yakınlarına konferans verilmesi için desteğe ihtiyaç duymaktayız. Bu röportaj aracılığıyla okurlara destek beklediğimiz mesajını vermek isteriz.

9-Son olarak eklemek istedikleriniz?

2019’da engelsiz bir yaşamı hep birlikte kurabilmek dileğiyle.

Ramazan BAŞ
Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği
Genel Başkanı